środa, 11 kwietnia 2012

Czerwony tort Red Velvet

To moje drugie podejście do tego ciasta, bo poprzednio wyszło mi z tego przepisu zupełnie inne ciasto a to z powodu złej jakości barwnika który miałam.
Red Velvet to ciasto typowo amerykańskie.
Zakupiłam teraz barwniki w proszku i jestem nimi zachwycona.
Ciasto wyszło takie jak trzeba i pod względem koloru i konsystencji ale ulepszyłam je trochę po swojemu.
Poprzednie Aksamitne ciasto znajdziecie Tutaj
Red Velvet - ciasto.



Lista składników - 30 porcji - tortownica 22,5 cm
Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie ciasta:
  • Sypkie składniki przesiać.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku ciągle mieszając.
  • Dodać aromat i wymieszać.
  • Dodać 1/3 mąki i wymieszać, potem połowę maślanki i dalej 1/3 mąki, resztę maślanki i na koniec resztę mąki, ciągle ubijając.
  • Sodę wymieszać w miseczce z octem i wlać do masy dokładnie mieszając.
  • Tortownicę o średnicy 22,5 cm wysmarować masłem i wysypać mąką, wlać ciasto i piec ok 50 minut w temp 180 C lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu studzić na kratce do góry dnem a po całkowitym wystygnięciu przekroić ciast na dwa blaty.
  • Skroić trochę ciasta na okruszyny, najlepiej z dołu.
Krem do przełożenia: 
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 500 g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
Serek utrzeć z cukrem pudrem a śmietanę ubić na sztywno.
Połączyć i dobrze wymieszać, dodać sok z cytryny.
Kremem przełożyć blaty ciasta i posmarować wierzch i boki ciasta.
Wierzch posypać okruchami ciasta pozostawionymi przy krojeniu.
Schłodzić w lodówce.
Ciasto jest wizualnie piękne i cieszy oczy, polecam na biesiady i przyjęcia.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

19 komentarze

  1. ależ pięknie wygląda. Tez mam barwniki w proszku, tylko jakoś narazie nie miałam okazji ich użyć. Red velvet chyba powinien być pierwszą przygodą z kolorem, dlatego zapisuję przepis! super krem z mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny kolor, piękne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo widzialam przepis na Red Velvet na KWESTII SMAKU.Już wtedy chcialam wyprobowac to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś prawdziwym mistrzem, a na ciasto mam wielką ochotę:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Domyślam się, że te barwniki są całkowicie naturalne?? Wygląda pysznie, ale zostanę przy soku z buraków...

    OdpowiedzUsuń
  6. ale extra! oj, robi wrażenie!!!!!piękne kolorki. Ja też szukałam odpowiednich barwników aż trafiłam na takie włoskie koncentraty. Są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze marzyłam, aby upiec Red Velvet.
    ale chyba się...boję?

    OdpowiedzUsuń
  8. książka z przepisami i poradami dla młodych gospodyń z początków XX wieku. Okładka przepadła-zostało 800 stron przepisów i porad. Żeby jej nadmiernie nie eksploatować dostałam zadanie skopiowania książki

    mhm chyba się pośmiać choć kilka mądrych wskazówek jest(np jakie wina do jakich potraw, co podawać na proszonym śniadaniu i jakie alkohole podawać do proszonego śniadania...:D)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem zachwycona widząc takie "pyszności". Na pewno skorzystam z wielu przepisów bo też lubię gotować, ale "amatorsko".
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudo. Ja też często używam serka mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne!:)) a co do nazwy to oglądałam wczoraj "Jak poznałem waszą matkę" i nazwa ciasta została przetłumaczona "Ciasto czerwony aksamit" co trochę mi zazgrzytało w uszach...

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotko, Twój torcik również wspaniały:) ja polecam barwniki żelowe Wilton.
    Dziękuję za odwiedziny,
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyszło! Niebawem muszę upiec coś z tym ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam :) z okazji nadchodzących walentynek czy te ciasto nadaje się do formy w kształcie serca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nadaje się ale forma musi mieć wysokie brzegi albo musisz upiec dwa serca i wtedy zmniejszyć czas pieczenia.
      Myśle że 25-30 minut będzie ok :-)
      Pochwal sie jak Ci wyjdzie :-)

      Usuń
  15. robiłam kropka w kropkę jak w przepisie i to chyba nie jest do przekrojenia co wychodzi... moj wyszedl jak jedna polowka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciach jest do przekrojenia i wyrasta piękny i wysoki.Nie jestem jedyną osoba która piecze z tego przepisu i każdemu wychodzi więc....coś jednak robiłaś nie tak jak w przepisie :-(
      Może jajka za zimne, może soda dodana nie wtedy jak trzeba, a tak w ogóle to czemu nie masz na tyle odwagi że piszesz jako anonim a nie przedstawisz się ?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger