Marta przedstawiła Słynny wegański Piegus Cytrynowo-makowy.
Ja trochę pozmieniałam i mam mini muffinki czyli cytrynowe pieguski.
Wyszły znakomicie i szybciutko zniknęły bo jak widać były "na ząb" i przewijając się obok talerza znikały szybciutko.
Cytuję za Martą:
Składniki: ( 24 porcje )
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego lub ryżowego) - dałam mleko kokosowe
- 2/3 szklanki prażonego maku - dałam mak mielony Bakal
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 sparzonych cytryn
- sok z 2 cytryn
- szczypta soli
- 100 g masła kokosowego
- 3 łyżki cukru pudru - pominęłam a dałam 3 łyżki soku malinowego
- sok z połowy pomarańczy - pominęłam
- skórka otarta z połowy pomarańczy - pominęłam
- dodatkowo dałam kilka kropli esencji pomarańczowej
Sok z cytryny i skórkę z cytryny mieszam z olejem i mlekiem, następnie dodaję cukier i wszystko mieszam na gładką emulsję.
Dodaję do przesianej mąki wymieszanej z makiem, z proszkiem do pieczenia i solą.
Dobrze wymieszać.
Wylewam cisto do formy mini-muffinki wyłożonej papilotkami i piekę w temp. 180 stopni przez 15 minut.
W między czasie robię polewę.
Wiórki kokosowe zmieliłam w młynku do kawy aby uzyskać masło kokosowe-poszło gładko.
Wszystkie składniki polewy wymieszać i po upieczeniu i ostudzeniu muffinek udekorować.
Smacznego.
Przepis od Marty.
5 komentarze
Znów pyszności aż ślinka cieknie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na mały konkurs kosmetyczny - głównie dla kobiet dojrzałych: http://hooope-dieslast.blogspot.co.uk/2012/04/outfit-konkurs.html :)
OdpowiedzUsuńTo są MiniFinki :):)
OdpowiedzUsuńNa ich widok ślinka mi pociekła.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)*
Bo są pyszne , to prawda, pozdrawiam i dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.