Ten chlebek taki właśnie jest.
Polecam.
Zaczyn:
- Porcja zakwasu żytniego ok.3/4 szklanki
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
- Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki płatków owsianych - wyżej zarobiony zaczyn.
- płatki z suszonych pomidorów do posypania chleba ( użyłam Specialite Kamis)
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanej porcji wychodzą 2 keksówki.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 3/4 szklanki na następny wypiek.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Posypać płatkami z suszonych pomidorów
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec ok.40 minut.
Smacznego.
Na Wielkanocny stół będzie znakomity.
Upiekłam jeszcze jeden Wielkanocny chlebek ale o nim jutro.
2 komentarze
Super przepis, zapisałem i może da się coś zrobić przed świętami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChlebek z takimi dodatkami na pewno rozpachnił cały dom. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.