Jest bardzo aromatyczny i mięciutki.
Można go jeść bez niczego albo ze świeżym masełkiem.
Składniki: ( 24 porcje)
- 600 g maki pszennej
- 100 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki prażonej cebulki ( Prymat)
- 4 czarne oliwki
- 4 zielone oliwki
Do mieszanki dodajemy ciepłej wody tyle aby powstała papka o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podrośnie dodajemy resztę mąki, sól, szklankę wody i olej.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy ciasto na dwie części.
Do jednej dodajemy pokrojone oliwki a do drugiej prażoną cebulkę.
Z każdej części formujemy trzy wałeczki i splatamy warkocz który umieszczamy w formie wysmarowanej wcześniej olejem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Smacznego.
1 komentarze
O jaki fajny!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.