Dlatego na moim Wielkanocnym stole nie może go zabraknąć.
Chleb powinno piec się w garnku żeliwnym ale ja takowego nie posiadam i dlatego upiekłam w naczyniu żaroodpornym i zapewniam Was że wyszedł bardzo dobrze.
Ciasto przy robieniu jest dość rzadkie ale takie ma być jak mówi autorka.
Przy obróbce wystarczy posypać mąką -ja tak robiłam i ciasto jest bardzo plastyczne.
Chleb smakuje wybornie.
15 porcji
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 gram świeżych drożdży
- 320 g wody
Następnie przełożyć ciasto na blat bardzo dokładnie obsypaną mąką i złożyć ciasto na pół.
Następnie przełożyć je do wyrastania do miski, koszyka co tam macie.
Przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 40-60 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik z wstawionym do niego garnkiem żeliwnym (ja użyłam naczynia żaroodpornego) do temp. 230 st C.
Wyjąć naczynie z piekarnika, przełożyć do niego chleb, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika.
Po 20 minutach zdjęć przykrywkę i dopiekać kolejne 15-20 minut.
Chleb musi być rumiany, a skórka chrupiąca.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Życzę smacznego.
3 komentarze
...a wiesz, że spróbuję, może mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńBłogosławionych Świat Wielkiej Nocy Dorotko Ci życzę i serdeczności zasyłam:)
też , uwielbiam piec chleby, w naczyniu żaroodpornym jeszcze nie próbowałam, więc skorzystam z pomysłu:)
OdpowiedzUsuńSmacznego jajeczka Wielkanocnego,
OdpowiedzUsuńdużego zająca czekoladowego,
zdrowia niezawodnego, wielu radości,
przez całe Święta samej wesołości.
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych rodzinnego ciepła, wiosennego nastroju...
życzę tego dla całej rodzinki
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.