Składniki ( 40 porcji )
Zaczyn:
- 3/4 szklanki zakwasu żytniego
- szklanka mąki orkiszowej
- szklanka letniej wody
- wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej 550
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki płatków orkiszowych
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki zarodków pszennych stabilizowanych
- wyżej zarobiony zaczyn
- majeranek do posypania
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 80 g na następny wypiek.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Posypać majerankiem.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec45 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego.
1 komentarze
z majerankiem jeszcze nie próbowałam, a zapowiada się interesująco:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.