Uwielbiam te wędliny robione samemu, soczyste, aromatyczne i miękkie.
Polecam każdemu a pracy wcale dużo przy robieniu takowych.
Karczek do chleba.
Polecam każdemu a pracy wcale dużo przy robieniu takowych.
Karczek do chleba.
Składniki:
- 1000 g karczku bez kości
- 1500 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka przyprawy bałkańskiej ( mieszanka czerwonej i zielonej papryki mielonej, gorczycy, pasternaku, kminku i soli )
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- małe opakowanie czosnku staropolskiego
- 4 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
- Mięso umyć i odłożyć.
- Pozostałe składniki wymieszać w garnku, z majonezu utworzą się kuleczki i tak ma być.
- Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.
- Włożyć mięso i zagotować , gotować 5 minut, wyłączyć mięso zostawić w środku na całą noc.
- Rano zagotować i gotować 5 minut i zostawić do kompletnego wystygnięcia.
- Wyjąć i smacznego.
- Wyszło pysznie.....może być do chleba albo jak ktoś woli do obiad.
18 komentarze
Masz rację wyszło pysznie, ja też lubię takie wędliny przygotowane własnoręcznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIch smaku nie zastapią te sklepowe.
UsuńPrzepis mi się przyda, bo kupne wędliny są niezjadliwe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, jak sama zrobisz to wiesz co jesz i czym karmisz rodzinę.
UsuńMuszę koniecznie wypróbować:) ja czasem piekę schab lub szynkę wieprzową:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj.
UsuńRobiłem wczoraj karczek, jestem niesamowicie mile zaskoczony jego smakiem jest super dobry.Cieszę się że trafiłem na tą stronkę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńmam tylko problem z tąprzyprawą balkanską, bo nie ma takiej w sklepie i nie wiem czym jazastąpić.
OdpowiedzUsuńPrzyprawa bałkańska jest składową następujących przypraw: mielona czerwona i zielona papryka, gorczyca, pasternak i sól.
UsuńZrobiłam wg przepisu, bez oryginalnej przyprawy bałkańskiej. Mięso jest super smaczne. a do tego wykorzystałam wywar do zrobienia żurku. polecam!
OdpowiedzUsuńCiesze się że wyszło smacznie i do tego ten żurek, mniam :-)
UsuńWydaje mi się jednak "żywe" w środku, bo miałam gruby kawałek.Więc , albo je wtedy ponakłuwać lub gotować nieco dłużej np. po 15 min. Smak i aromat super.
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na porcje 1 kg mięsa.
UsuńJeśli masz większe może spróbuj po 8-10 minut ale nie 15 bo wysuszysz mięso na wiór.
Wyglada smakowixie ale jeden szczegol w dzisiejszych czasach mieso sie nie tylko myje ale moczy min2-3 h im wiecej tym lepiej
OdpowiedzUsuńAleż możesz moczyć nawet 2 dni w niczym to nie przeszkadza.
Usuńod miesiąca jem tylko takie mięsa do chleba, nie kupuję już wędliny, a nie wierzyłam , że takie mięsko może być smaczne.
OdpowiedzUsuńJest smaczne i na pewno dużo zdrowsze.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.