Zachęcam gdyż potrawa jest rewelacyjna w smaku, lekka goryczka piwa nadaje jej oryginalnego smaku.
Do tego surówka lub szpinak z papryką i danie gotowe.
Biała kiełbasa w piwie.
Składniki: (4 porcje)
- 600 g białej kiełbasy
- 2-3 szklanki jasnego piwa
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny do smaku
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- Piwo wlać do płaskiego rondelka i zagotować.
- Do wrzącego piwa włożyć białą kiełbasę ( powinna być całkowicie przykryta).
- Podgrzewać ok. 15 minut na bardzo wolnym ogniu ( piwo nie powinno wrzeć tylko "mrugać").
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę bądź pół plasterki i lekko podsmażyć na smalcu.
- Zasypać cebulę mąką i podsmażyć jeszcze raz a potem wlać piwo w którym zaparzała się kiełbasa.
- Piwo wlewać partiami aby sos nie był za rzadki.
- Kiełbasę pokroić na kawałki i włożyć do sosu.
- Posolić, dodać pieprz i czerwoną paprykę.
- Razem wszystko jeszcze raz zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny i danie gotowe.
Przepis własny.
Miłego i wesoło spędzonego weekendu majowego.
1 komentarze
Uwielbiam tak przyrządzoną kiełbasę :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.