sobota, 28 kwietnia 2012

Biała kiełbasa w piwie

Weekend Majówkowy przed nami więc danie to jak najbardziej nadaje się na biesiadowanie.
Zachęcam gdyż potrawa jest rewelacyjna w smaku, lekka goryczka piwa nadaje jej oryginalnego smaku.
Do tego surówka lub szpinak z papryką i danie gotowe.
Biała kiełbasa w piwie.


Składniki: (4 porcje)
  • 600 g białej kiełbasy 
  • 2-3 szklanki jasnego piwa 
  • 2 cebule 
  • 1 łyżka smalcu 
  • 1 łyżka mąki 
  • sok z cytryny do smaku 
  • sól 
  • pieprz 
  • czerwona papryka
Przygotowanie:
  • Piwo wlać do płaskiego rondelka i zagotować.
  • Do wrzącego piwa włożyć białą kiełbasę ( powinna być całkowicie przykryta).
  • Podgrzewać ok. 15 minut na bardzo wolnym ogniu ( piwo nie powinno wrzeć tylko "mrugać").
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę bądź pół plasterki i lekko podsmażyć na smalcu.
  • Zasypać cebulę mąką i podsmażyć jeszcze raz a potem wlać piwo w którym zaparzała się kiełbasa.
  • Piwo wlewać partiami aby sos nie był za rzadki.
  • Kiełbasę pokroić na kawałki i włożyć do sosu.
  • Posolić, dodać pieprz i czerwoną paprykę.
  • Razem wszystko jeszcze raz zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny i danie gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.
Miłego i wesoło spędzonego weekendu majowego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger