Moja babcia gotowała go na każdą Wielkanoc a ja ten smak i aromat tak zapamiętałam że nie wyobrażam sobie Świąt bez niego.
Jemy go na śniadanie w niedzielny ranek.
Wielkanocny barszczyk mojej babci.
Składniki:
- wodę od parzenia białej kiełbasy ok.1500 ml
- 3 kiełbaski białe sparzone
- 1 laskę kiełbasy wędzonej
- 2 plastry szynki wędzonej
- kostka schabowa wędzona - dwa żeberka
- plaster boczku wędzonego
- ok.5 - 6 jaj ugotowanych na twardo
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól mosrka
- pieprz czarny
- 100 ml zakwasu na żur staropolski
Przygotowanie:
Smacznego.- Cienkie kiełbasy pokroić w plasterki.
- Szynkę, boczek kroimy w kostkę.
- Jaja dzielimy na cząstki.
- Czosnek wrzucamy w całości a także liść laurowy.
- Wszystko razem wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości mięska na kostce wędzonej.
- Na koniec dodajemy wymieszany zakwas.
- Wszystko razem jeszcze raz zagotowujemy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis rodzinny.
1 komentarze
Witam Cię świątecznie, wpadłam na małe co nie co:)Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.