poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Babka szafranowa z różanym lukrem

Jest to wypiek z przepisów Roberta Makłowicza.

Babka jest rewelacyjnie puszysta i bardzo rodzynkowa.
                     Składniki:( 16 porcji)
  • 600 g mąki
  • 1 szklanki śmietanki 12 %
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 1/2 laski wanilii
  • 7 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 5-6 pręcików szafranu
  • 50 g rumu
  • szczypta soli

Drożdże utrzeć z 4 łyżkami mąki, łyżką cukru i podgrzaną śmietanką, zostawić do wyrośnięcia.
Rodzynki zalać rumem, szafran zalać łyżką gorącej wody do naciągnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, miąższem z wanilii, szafranem i szczyptą soli.
Ucierając dodawać po jednym żółtku i na koniec jajo.
Do utartej masy dodać wyrośnięty rozczyn i wsypać przesianą mąkę.
Wyrabiać ciasto aż stanie się lśniące i gładkie.
Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką ( ok. 1,5 godziny).
Potem przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy babkowej do wysokości baby i ponownie zostawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to ok. 2 godzin).
Piec 45-50 minut w temp. 180 C.
Po ostudzeniu polukrować.
                           Lukier:
  • cukier puder różany
  • sok z cytryny
  • na czubku noża barwnika różowego w proszku.
Z podanych składników utrzeć lukier i posmarować wystudzoną babę.
Smacznego.

2 komentarze

  1. świetna baba, mam słabość do lukru, zwłaszcza w takim kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. babka zawsze dobra! szczególnie z lukrem!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger