piątek, 6 kwietnia 2012

Babka grecka

Piekąc tą babkę nawet nie wiedziałam że to faktycznie greckie ciasto bo będąc w Grecji nie widziałam takich bab ale jak widać nie wszystko przecież skosztowałam.
Babka jest miękka, puszysta i bardzo czekoladowo-bakaliowa.
Ponieważ piekłam z ciasta tez babki-mini do "święconki" więc są dwie wersje:mini i maxi.


Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • aromat waniliowy
  • 3/4 kostki masła (175 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej ( dałam Milkę z bakaliami)
  • migdały do dekoracji


Masło utrzeć na pianę.
W osobnym naczyniu ukręcić z żółtek i cukru kogel-mogel.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Masło połączyć z koglem-moglem i dobrze utrzeć.
Następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać aromat.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominem.
Ja dodatkowo nalałam ciasto do dwóch małych babeczek.
Na wierzchu ciasta powciskać kawałki czekolady i obficie obsypać posiekanymi migdałami.


Piec ok. godziny w temp. 180 C.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie.
Po 5 minutach wyjąć na talerz, po 20 minutach przykryć pokrywką do tortów lub miską i zostawić na noc.

Rano już można się rozkoszować.
Smacznego.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger