poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Baba jajeczna

Dania wielkanocne można wykorzystać też na inne okazje.

                                  Składniki:
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 300 g bobu ( miałam mrożony)
  • 100 g czerwonej fasolki
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w rosole.
Formę w kształcie babki z kominem lekko natłuścić.
Na dno włożyć połowę bobu i zalać rosołem z rozpuszczona żelatyną.
Wstawić do lodówki aby się lekko stężała galaretka.
Jaja ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać i pokroić na ćwiartki.
Ułożyć w koło formy lekko wciskając w tężejącą galaretkę.
Ponownie wstawić do lodówki.
Jak stężeje układać podobnie następne warstwy:
-fasolkę czerwoną
-ponownie bób
-kukurydzę konserwową
-ułożyć fantazyjnie szczypiorek
Każdą warstwę zalać rosołem z rozpuszczoną żelatyną.
Na koniec wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby dobrze się zsiadła.
Przy wyjmowaniu należy babę wstawić na 3 sekundy do gorącej wody i przykładając talerz do wierzchu baby odwrócić aby góra była na dole.
Ja się trochę źle za to zabrałam i brzegi wyszły postrzępione ale smak był wyśmienity.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger