czwartek, 22 marca 2012

Włoski sernik z ricotty

Sernik ten jakiś czas temu zamarzyło mi się upiec po obejrzeniu programu Buddego Valastro czyli Włocha który robi przepiękne torty a także zdradza sekrety rodzinnych przepisów.
Program "Buddy Valastro gotuje" obecnie powtarzają na kanale TLC.
Wstrzymywałam się z upieczeniem sernika bo chciałam mieć własną ricottę a teraz już mam i powiem szczerze że sernik zaskoczył mnie swoją delikatnością i puszystością bo spodziewałam się bardziej zbitej struktury.
Sernik jest przepyszny, spróbujcie sami.
A jeszcze jedno jak wkleiłam post na domową ricottę to obiecałam ten sernik i a kilka osób czeka na przepis więc oto i on.
Trochę dodałam do sernika od siebie - mam na myśli spód i polewę o których Buddy nie mówił.
Włoski sernik z ricotty.

Składniki na spód: tortownica 23 cm
  • 120 g biszkoptów
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
Na ciasto serowe:
  • 4 jaja
  • 800 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka likieru ziołowego - ja dałam Becherovkę bo nie miałam włoskiego
Na polewę - mojego autorstwa gdyż w oryginale Buddy nie podawał polewy:
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • owoce żurawiny suszonej
Przygotowanie sernika:
  • Biszkopty drobno pokruszyć najlepiej wałkiem do ciasta i zalać rozpuszczonym masłem, dodać cukier i dobrze wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm nasmarować masłem i wysypać mąką a następnie włożyć pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć masę do dna.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodać ser ricotta i dobrze wymieszać.
  • Dodać esencję, skórkę z cytryny oraz łyżkę Becherovki i znowu wymieszać.
  • Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Masę serową przelać na spód z biszkoptów.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 C a piec w temp. 175 stopni przez 60 minut.
  • Dopiero po upływie 45 minut pieczenia można otworzyć piekarnik bo w innym przypadku sernik popęka.
  • Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku z zamkniętymi drzwiami przez 30 minut a następnie uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia.
  • Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny a następnie posmarować nim wierzch sernika.
  • Na wierzchu ułożyć owoce żurawiny suszonej.
  • Sernik schłodzić w lodówce lub jak ktoś lubi jeść jeszcze ciepły.
  • Mnie smakuje lepiej jak jest dobrze schłodzony.
Smacznego.
Przepis Buddego Valastro

12 komentarze

  1. Jak tak patrzę na te wszystkie pyszności, to chcę być Twoją rodziną:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z ricotty jest wysmienity, a Twój wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże jak mi ślinka leci!!! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dzisiaj oglądałąm ten program i zapisałam sobie przepis. Wygląda bardzo smacznie....na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie pogardziłabym gdyby znalazł się wielki kawał u mnie na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczny ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki sernik!!! nawet nie powiem gdzie mi język uciekł widząc takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze jaka pychota, jutro ide po ricotte i biore sie za pieczenie tego cudenka :)
    Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow... ale sernik! Wyglada znakomicie i tez tak na pewno smakuje, chyba go jutro wyprobuje ;)
    Pozdrawiam z Calabri.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger