Program "Buddy Valastro gotuje" obecnie powtarzają na kanale TLC.
Wstrzymywałam się z upieczeniem sernika bo chciałam mieć własną ricottę a teraz już mam i powiem szczerze że sernik zaskoczył mnie swoją delikatnością i puszystością bo spodziewałam się bardziej zbitej struktury.
Sernik jest przepyszny, spróbujcie sami.
A jeszcze jedno jak wkleiłam post na domową ricottę to obiecałam ten sernik i a kilka osób czeka na przepis więc oto i on.
Trochę dodałam do sernika od siebie - mam na myśli spód i polewę o których Buddy nie mówił.
Włoski sernik z ricotty.
Na ciasto serowe:
Przepis Buddego Valastro
- 4 jaja
- 800 g sera ricotta
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżka likieru ziołowego - ja dałam Becherovkę bo nie miałam włoskiego
- 3 łyżki sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- owoce żurawiny suszonej
- Biszkopty drobno pokruszyć najlepiej wałkiem do ciasta i zalać rozpuszczonym masłem, dodać cukier i dobrze wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 23 cm nasmarować masłem i wysypać mąką a następnie włożyć pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć masę do dna.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodać ser ricotta i dobrze wymieszać.
- Dodać esencję, skórkę z cytryny oraz łyżkę Becherovki i znowu wymieszać.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Masę serową przelać na spód z biszkoptów.
- Piekarnik rozgrzać do 200 C a piec w temp. 175 stopni przez 60 minut.
- Dopiero po upływie 45 minut pieczenia można otworzyć piekarnik bo w innym przypadku sernik popęka.
- Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku z zamkniętymi drzwiami przez 30 minut a następnie uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia.
- Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny a następnie posmarować nim wierzch sernika.
- Na wierzchu ułożyć owoce żurawiny suszonej.
- Sernik schłodzić w lodówce lub jak ktoś lubi jeść jeszcze ciepły.
- Mnie smakuje lepiej jak jest dobrze schłodzony.
Przepis Buddego Valastro
12 komentarze
pychotka. ♥
OdpowiedzUsuńJak tak patrzę na te wszystkie pyszności, to chcę być Twoją rodziną:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSernik z ricotty jest wysmienity, a Twój wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBoże jak mi ślinka leci!!! Pyszności!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj oglądałąm ten program i zapisałam sobie przepis. Wygląda bardzo smacznie....na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńnie pogardziłabym gdyby znalazł się wielki kawał u mnie na talerzu :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTaki sernik!!! nawet nie powiem gdzie mi język uciekł widząc takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńO kurcze jaka pychota, jutro ide po ricotte i biore sie za pieczenie tego cudenka :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis :)
Wow... ale sernik! Wyglada znakomicie i tez tak na pewno smakuje, chyba go jutro wyprobuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Calabri.
Wypróbuj koniecznie i napisz jak wyszedł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.