Tarty lubimy razem z "P" a ta jest po prostu rewelacyjna...popróbujcie sami.
Składniki na ciasto:( 12 porcji )
- 250 g mąki pszennej
- szczypta cukru
- 125 g margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i włożyć na 30 min do lodówki.
Potem ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty.
Podpiec 10 minut w temp.180 stopni.
Składniki na farsz:
- 250 g mięsa mielonego
- 6 pieczarek
- 200 g włoszczyzny w paskach ( ja dałam mrożone )
- 1/2 zielonej papryki
Na sos:
- 2 jaja
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego cząbru
- 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
Mięso podsmażyć na oleju, pieczarki pokroić w plastry, warzywa rozmrozić a paprykę pokroić w paseczki.
Składniki sosu dobrze wymieszać i połowę wylać na podpieczony spód ciasta.
Następnie ułożyć na cieście warzywa , na wierzchu niech to będą pieczarki i zalać reszta sosu.
Piec 30 minut w temp 190 stopni.
Smacznego.
4 komentarze
Tarta mi nigdy nie wychodzi więc nie robię - po jednej próbie sie zniechęciłam(jak to ja) ale jak ktoś zrobi to z chęcią skonsumuje ;D
OdpowiedzUsuńfajnaaa i świetne nadzienie ma
Wszyscy kochają tarty! Szybkie, niewymagające i zawsze przepyszne!
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, a jak patrzę na Twoje kruche ciasto, to zazdroszczę, wygląda idealnie :) Ja mam zawsze problemy, ale będę jeszcze eksperymentować ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.