Ten przepis ja już wcześniej wspominałam znalazłam u Ulci i teraz towarzyszy mi często.
Taka wersja z paprykową skórką wyszła znakomicie.
Szynka z paprykową skórką.
Taka wersja z paprykową skórką wyszła znakomicie.
Szynka z paprykową skórką.
Składniki:
Przygotowanie:- 800 g mięsa od szynki
- 1000 ml wody
- 4 łyżki soli ( u mnie ciechocińska)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka majonezu ( u mnie Delikatesowy Winiary)
- 6 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- Opis wykonania cytuję za oryginałem.
- Mięso umyć i odłożyć.
- Pozostałe składniki wymieszać w garnku, z majonezu utworzą się kuleczki i tak ma być.
- Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.
- Włożyć mięso i zagotować i gotować 5 minut, wyłączyć mięso zostawić w środku na całą noc.
- Rano zagotować gotować 5 minut i zostawić do kompletnego wystygnięcia.
- Wyjąć z wody i posmarować skórkę papryką i przyprawą bałkańską.
- Włożyć szyneczkę do nagrzanego ( 180 ) piekarnika na 15 minut ( skórka się pięknie zrumieni).
2 komentarze
Witam, gdzie kupić można tą przyprawę bałkańską? pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńWitaj Magdo.
UsuńPrzyprawe bałkańską kupisz tutaj:
http://www.aledobre.pl/
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.