czwartek, 1 marca 2012

Szybka szyneczka z paprykową skórką

Ten przepis ja już wcześniej wspominałam znalazłam u Ulci i teraz towarzyszy mi często.
Taka wersja z paprykową skórką wyszła znakomicie.
Szynka z paprykową skórką.
Składniki:
  • 800 g mięsa od szynki
  • 1000 ml wody
  • 4 łyżki soli ( u mnie ciechocińska)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majonezu ( u mnie Delikatesowy Winiary)
  • 6 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
 
Przygotowanie:
  • Opis wykonania cytuję za oryginałem.
  • Mięso umyć i odłożyć.
  • Pozostałe składniki wymieszać w garnku, z majonezu utworzą się kuleczki i tak ma być.
  • Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  • Włożyć mięso i zagotować i gotować 5 minut, wyłączyć mięso zostawić w środku na całą noc.
  • Rano zagotować gotować 5 minut i zostawić do kompletnego wystygnięcia.
  • Wyjąć z wody i posmarować skórkę papryką i przyprawą bałkańską.
  • Włożyć szyneczkę do nagrzanego ( 180 ) piekarnika na 15 minut ( skórka się pięknie zrumieni).
Smacznego.

2 komentarze

  1. Witam, gdzie kupić można tą przyprawę bałkańską? pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Magdo.
      Przyprawe bałkańską kupisz tutaj:
      http://www.aledobre.pl/

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger