wtorek, 13 marca 2012

Pierogi z ciasta twarogowego z fetą i salami

Przepis na ciasto jest super, znalazłam go w jakiejś gazecie,polecam.
Farsz można robić wedle własnego smaku albo ostry ( tak jak ja ) albo słodki ( rodzynki, żurawina czy daktyle lub owoce).


Składniki: ( 6 porcji )
  • 1 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 250 g twarogu
  • sól
Składniki farszu:
  • 1/2 kostki fety
  • 50 g salami paprykowego
  • plaster sera twarogowego tłustego
  • 1/3 szklanki cebulki prażonej Prymat
  • garść rukoli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę.
Dodajemy pokrojone w kawałki masło, pokruszony twaróg i szczyptę soli.
Zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na parę minut do lodówki.
Schłodzone łatwiej da się rozwałkować.
Fetę pokroić w kostkę, plastry salami w ćwiartki a twaróg wkruszyć do farszu.
Dodać cebulkę prażoną oraz paprykę słodką.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na cienki placek i radełkiem dzielimy na małe kwadraty.
Na każdym układamy farsz oraz kilka gałązek rukoli.
Pierogi składamy w trójkąciki,zlepiamy na brzegach i pieczemy 20 minut w temp. 180 C na złoty kolor.


Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego.

5 komentarze

  1. smacznego życzę wyśmienicie wgląda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Dorotko, bardzo lubię pierogi, ale jak dotąd robiłam tylko ruskie lub z grzybami, a tu proszę...zainspirowałaś mnie:)

    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak tu Cie nie uwielbiać skoro wrzucasz TAKIE przepisy? Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłam na kolacyjkę a tu takie pyszności:)Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger