Była na ostatki ale jakoś schodziła na dalszy plan abym ją wkleiła.
Doczekała się swojej publikacji.
Paskowy galaretkowiec.
To zdjęcie poniżej długi czas było logo bloga 💙
Składniki:
Przygotowanie pasiaka:
- 5 galaretek w różnych kolorach i smakach - ja miałam:
- kiwi
- niebieska
- rubinowa
- poziomkowa
- szafirowa
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Przygotowanie pasiaka:
- Przygotować 10 miseczek.
- Każdą galaretkę podzielić na pół i wsypać do osobnych miseczek.
- 5 po prawo i 5 po lewo.
- Do miseczek po lewej stronie wlać po 250 ml wrzątku i wymieszać aby galaretki się rozpuściły.
- Do miseczek po prawej stronie wlać po 200 ml wrzątku i wystudzić a następnie do wystudzonych dolać po 50 ml mleka skondensowanego - do każdej miseczki.
- Następnie wlewamy do formy babki "z kominem" kolejne warstwy.
- Zaczynamy od koloru który nam się najbardziej podoba?! lub jak kto woli.
- Wlewamy kolejno: najpierw galaretkę czystą a na nią galaretkę mleczną w tym samym kolorze.
- Poprzednia warstwa musi stężeć by móc wlewać koleją i tak do wyczerpania wszystkich kolorów.
- Galaretkę z formy wyjmujemy zanurzając ją na kilka sekund w ciepłej wodzie.
- Ja miałam formę silikonową więc nie miałam problemu z wyjęciem.
- Odwracamy do góry dnem na półmisek i gotowe.
4 komentarze
Piękności! Sporo zabawy, ale efekt fantastyczny!
OdpowiedzUsuńO rany jaki piękny galaretkowiec *.*
OdpowiedzUsuńPiękna Ci wyszła :)Śliczne kolorki :) Cieszę sie że skorzystałaś z przepisu i pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńale tęczowo u Ciebie:) piękna galaretka:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.