Teraz będę robiła go często bo jest naprawdę prosty w wykonaniu.
Składniki:
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 300 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- zioła ( ja dałam bazylię suszoną ) ok. 1 łyżki
- mielone suszone pomidory ok. 1 łyżki
- 450 gram mąki
Do 150 ml wody letniej wsypujemy drożdże i dodajemy szczyptę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut
Do mąki dodajemy przyprawy : sól, pieprz, susz z pomidorów i bazylię do tego wlewamy zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę, mieszamy, ugniatamy dobre kilka minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ugniatamy i wygniatamy chleb ponownie i układamy bochenek w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 C na około 20 -30 minut - a dokładniej do momentu w którym pukanie o dno chleba będzie głuchym pukaniem a skórka ładnie przyrumieniona.
Smacznego.
1 komentarze
Musi smakować pysznie, ta bazylia i suszone pomidory... Mniam :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.