niedziela, 4 marca 2012

Najprostrzy chlebek z bazylią i suszem pomidorowycm

Pierwszy raz zobaczyłam chlebek u Ulci w Kuchni na Wzgórzu
Teraz będę robiła go często bo jest naprawdę prosty w wykonaniu.





Składniki:

  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • zioła ( ja dałam bazylię suszoną ) ok. 1 łyżki
  • mielone suszone pomidory ok. 1 łyżki
  • 450 gram mąki



PRZYGOTOWANIE:
Do 150 ml wody letniej wsypujemy drożdże i dodajemy szczyptę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut 
Do mąki dodajemy przyprawy : sól, pieprz, susz z pomidorów i bazylię do tego wlewamy zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę, mieszamy, ugniatamy dobre kilka minut. 
Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie ugniatamy i wygniatamy chleb ponownie i układamy bochenek w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 C na około 20 -30 minut - a dokładniej do momentu w którym pukanie o dno chleba będzie głuchym pukaniem a skórka ładnie przyrumieniona. 



Smacznego. 



1 komentarze

  1. Musi smakować pysznie, ta bazylia i suszone pomidory... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger