Zupa jest aromatyczna, pachnie lasem i zjeść miseczkę takiej zupy to radość dla zmysłów.
Mocno grzybowa "Grzybówka".
Składniki: 8 porcji
- 300 g liofilizowanych podgrzybków
- 6 dużych pieczarek
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 nieduża cebula
- ok. 800 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
- sól morska
- pieprz czarny
- Warzywa obrać i pokroić w słupki.
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Wszystkie składniki oprócz mąki, masła i śmietany wrzuciłam do szybkowaru, zamknęłam i od momentu osiągnięcia najwyższego ciśnienia gotowałam 10 minut.
- Po tym czasie zmniejszyłam ciśnienie w garnku i otworzyłam.
- Z 1 łyżki masła i mąki robimy zasmażkę i doprawiamy zupę.
- Potem tylko dodajemy śmietanę i zupa gotowa.
Przepis autorski.
6 komentarze
Pyszna wersja zupy grzybowej :)
OdpowiedzUsuńMusi niesamowicie pachnieć i fantastycznie smakować!
OdpowiedzUsuńOJ JAK SIĘ PYSZNI W TYM GARNKU!
OdpowiedzUsuńNiech-----------dzisiaj----słoneczko i dużo radości-
OdpowiedzUsuńna Twoim profilu-------z humorem zagości---
życzę miłego---cudownego-wieczorku--
******POZDRAWIAM*******
****SERDECZNIE*** Agata
Uwielbiam zupy! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę grzybową!!! Zazwyczaj robię krem z pieczarek lub z kurek.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.