niedziela, 18 marca 2012

Mocno grzybowa "Grzybówka"

Kupiłam liofilizowane podgrzybki i stąd pomysł na "Grzybówkę".
Zupa jest aromatyczna, pachnie lasem i zjeść miseczkę takiej zupy to radość dla zmysłów.
Mocno grzybowa "Grzybówka".
Składniki: 8 porcji
  • 300 g liofilizowanych podgrzybków
  • 6 dużych pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 nieduża cebula
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie zupy: 
  • Warzywa obrać i pokroić w słupki.
  • Pieczarki pokroić w plasterki.
  • Wszystkie składniki oprócz mąki, masła i śmietany wrzuciłam do szybkowaru, zamknęłam i od momentu osiągnięcia najwyższego ciśnienia gotowałam 10 minut.
  • Po tym czasie zmniejszyłam ciśnienie w garnku i otworzyłam.
  • Z 1 łyżki masła i mąki robimy zasmażkę i doprawiamy zupę.
  • Potem tylko dodajemy śmietanę i zupa gotowa.
Smacznego.
Przepis autorski.

6 komentarze

  1. Pyszna wersja zupy grzybowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi niesamowicie pachnieć i fantastycznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. OJ JAK SIĘ PYSZNI W TYM GARNKU!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech-----------dzisiaj----słoneczko i dużo radości-
    na Twoim profilu-------z humorem zagości---
    życzę miłego---cudownego-wieczorku--

    ******POZDRAWIAM*******
    ****SERDECZNIE*** Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupę grzybową!!! Zazwyczaj robię krem z pieczarek lub z kurek.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger