A teraz placek, mięciutki, wilgotny a znalazłam go Tutaj
i mnie zauroczył tak bardzo że sobie go upiekłam.
Składniki: ( 10 porcji )
Ciasto:
- 2 średnie buraki
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder
- sok z buraków
Buraki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy sok do naczynia bo potem będzie potrzebny.
Potrzebujemy pełną szklankę odciśniętych buraków.
Jajka oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do powstałego kogla mogla ocet,olej i na najniższych obrotach miksujemy.
Dodajemy suche składniki : przyprawy, mąka, proszek i mieszamy ciasto łyżką.
Dodajemy buraki i delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masą.
Pieczemy w 170 C ok. 40-50 minut.
Porcja na formę niedużą ( 22 x 30 ).
Sok z buraków należy zagotować i wystudzić.
Łączyć go potem z cukrem pudrem i ucierać na piękny, różowy lukier.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem.
Smacznego.
9 komentarze
mniam lubię cista różne.
OdpowiedzUsuńCieszę się:-)
UsuńJa napisałam komentarz pod tym postem ale mi zniknął. Napisałam tak; Mimo że się nie kwalifikuję z powodu braku facebooka to i tak lubię Twojego bloga. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO szkoda wielka:-)
UsuńJa też lubie do Ciebie zaglądać..pozdrawiam i ja:-)
Lubię takie placki *.*
OdpowiedzUsuńjak miło, że zrobiłaś moje ciasto, smakowalo?
OdpowiedzUsuń;)
Jasne że smakowało, zniknęło bardzo szybciutko:-)
Usuńzachęcający przepis muszę go jutro wypróbować dziękuję za przepis ;-) pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.