Nagrodami w konkursie są 3 zestawy z książką kolekcjonerską "Makaron.My Story" + magnesik na lodówkę z Edkiem.
Konkurs trwa od dziś tj 03.03. przez tydzień czyli do soboty (10.03.)
Po tym czasie wybiorę zwycięzców a wyniki zostaną ogłoszone 11.03 po południu.
A potem poproszę zwycięzców o adresy i nagrody powędrują w Polskę (konkurs odbywa się na terenie kraju).
PROSZĘ O SPEŁNIENIE WSZYSTKICH 4 PUNKTÓW ( a przepis jest najważniejszy ).
Co należy zrobić?
1.Zostań oficjalnym obserwatorem mojego bloga.
2.Polub Moje Małe Czarowanie na FB
https://www.facebook.com/pages/Moje-Ma%C5%82e-Czarowanie/298899696840560
3.Polub stronę Edka na FB https://www.facebook.com/makaronrzadzizdrowo
4.W komentarzu do tego posta podaj:
-imię lub nick pod jakim obserwujesz Moje Małe Czarowanie oraz nick na FB ( dla sprawdzenia)
-swój adres e-mail ( w celu informacji o wygranej)
-przepis na Twoje popisowe danie z makaronu ( proszę podać przepis a nie link do bloga)
Po spełnieniu wszystkich warunków konkursu weźmiesz udział w losowaniu nagród.
Życzę miłej zabawy i zapraszam.
23 komentarze
Sylwia Włodarska
OdpowiedzUsuńzabcia72@o2.pl
pozdrawiam :)
Sylwio a gdzie przepis na danie z makaronu...wymagane jest spełnienie wszystkich 4 punktów:-)
UsuńHej co się dzieje?
OdpowiedzUsuńNikt nie chce fajnych nagród?
Mały przepis i nagrody Wasze...zapraszam:-)
Ja bardzo chętnie, bo makaron uwielbiam, a książkę bardzo chciałabym mieć.
OdpowiedzUsuńMakaron klasyczny, ale jaki pyszny:)
Składniki:
- 100 g makaronu razowego (rurki, spaghetti lub świderki)
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 papryka
- 1/2 cebuli
- szczypta mielonego chili
- pieprz i sól do smaku
Makaron gotujemy przez 7 minut, by nie był za miękki i odcedzamy. Paprykę pieczemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę. Przecier podgrzewamy. Gdy się zagotuje wrzucamy cebulę, a po 5-8 minutach- paprykę i zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy chili, nakładamy makaron, polewamy sosem i doprawiamy do smaku. Smacznego;-)
P.S.Polubiłam jako Patka Wójcik :)
e-mail: patkaa3@onet.pl
Ciekawy pomysł,dziękuję:-)
UsuńObserwuję jako Przemysław Osowski, wszystko polubione mój e-mail: przemyslawosowski@wp.pl . Mój przepis na makaron:
OdpowiedzUsuń300 g makaronu
1 duży kalafior
kostka rosołowa (warzywna)
śmietana 36%
sól
pieprz
100 g żółtego sera
100 ml czerwonego wina
Przygotowanie :
Makaron gotujemy tak aby nie był zbyt miękki.Kalafiora dzielimy na małe kawałki i gotujemy na kostce rosołowej. Po ugotowaniu odlewamy wodę. Kalafiora zalewamy winem i zostawiamy na kilka minut żeby nabrał koloru. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i serem i podgrzewamy, aż uzyska kremową konsystencję. Sosem zalewamy kalafiora, a całość mieszamy z makaronem. Smacznego.
No całkiem oryginalny pomysł:-)
UsuńMimo że nie spełniam warunków konkursu, to i tak lubię Twojego bloga. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzemu nie spełniasz Reniu...napisz oo co chodzi?
UsuńTo i ja wezmę udział :) Klasyczne spaghetti a'la bolognese, moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 cebule,
1 marchew,
3 ząbki czosnku,
200ml bulionu,
300g mięsa mielonego drobiowego,
1 puszka pomidorów,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki pasty z pieczonych pomidorów i papryk marki KOSTOPULOS - pycha!,
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, chilli w płatkach.
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Mięso doprawić przyprawami i pastą z pieczonych pomidorów. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2-3h. Cebulę i marchew pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić na dużej patelni,na oliwie z oliwek. Po ok 10min dodać pomidory z puszki razem z zalewą. Dusić jeszcze ok 15min. Dodać bulion, koncentrat i przyprawy.
Mięso mielone formować w małe pulpeciki, dodać je do sosu i poddusić z każdej strony. Całość powinna się jeszcze pogotować ok.20-25min. Im dłużej tym lepiej, a jeśli sos będzie zbyt gęsty to można dodać trochę bulionu.
W czasie gdy całość będzie się dusić, ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Podawać z ulubionym startym serem.
Blog już obserwuję, konta na facebook'u polubiłam (Paulina Wnuk), mój mail to tryingtocookandbake@gmail.com
Pozdrawiam! :)
Tak pięknie opisujesz że u mnie włączyła się wizualizacja:-)
UsuńPaulina Caban jako obserwator i na gg:P
OdpowiedzUsuńpaulina-caban@o2.pl
Przepis na klasyczne Cannelloni:
Podstawa:
250 g makaronu cannelloni
750 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki wieprzowej)
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
150 g sera żółtego
sól, pieprz, olej
Sos pomidorowy:
2 szklanki przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
oregano
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
2-3 żółtka
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
Podstawa:
Cebulę kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy wraz z czosnkiem na oleju. Polecam oliwę z oliwek bądź olej rzepakowy. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie mieszamy z mięsem mielonym. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy makaronowe rurki. Już napełnione układamy luźno na wysmarowanej olejem brytfance. Całość zalewamy sosem pomidorowym (przepis niżej). Ważne jest, aby rurki były zatopione w tym sosie. Na sos pomidorowy wylewamy sos beszamelowy (przepis niżej). Na całość rozsypujemy starty ser. Pieczemy ok 30- 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Sos pomidorowy:
Do rondelka wlewamy przecier i koncentrat. Wstawiamy wszystko na mały ogień. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nie należy go zagotować!
Sos beszamelowy:
Polecam skorzystać z pomocy drugiej osoby. Grudki są wrogiem tego sosu! Na rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy mąkę. Od teraz cały czas trzeba mieszać trzepaczką. Można do tego celu użyć specjalnej końcówki blendera. Kiedy mąka będzie dobrze rozmieszczana wlewamy niecałą szklankę mleka. Cały czas mieszamy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy z ognia i doprawiamy całką muszkatołową, solą i pieprzem. Resztę mleka ucieramy z żółtkami (niech druga osoba ciągle miesza). Rondelek ponownie wstawiamy na mały ogień. I dodajemy miks żółtek i mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być lekko gęsty dlatego w razie potrzeby dodaj mleko.
Brzmi bardzo zachęcająco:-)
UsuńZapraszam na gniazda makaronowe na kapeluszach z pieczarek
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* makaron gniazda - 1 opakowanie
* brokuł r - 1 sztuka
* Boczek wędzony pokrojony w kostkę - 30 dekagramów
* świeży tymianek - 1 łyżka
* pierś indyka - 20 dekagramów
* świeża bazylia - 1 łyżka
* pieczarki kapelusze - 15 sztuk
* natka pietruszki - 1 łyżka
* por - biała część posiekana - 1 sztuka
* czosnek - ząbki - 6 sztuk
* grzyby prawdziwki - 30 dekagramów
* czosnek niedźwiedzi - 1 łyżeczka
* papryka czerwona i zielona - po 1 sztuce - 1 sztuka
* Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
* pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
Sposób wykonania:
Makaron ugotuj al dente z kostką rosołowa drobiową Knorr, odcedź,
ostudź. Brokuł umyj, podziel na różyczki, zblanszuj w osolonym
wrzątku.
Na patelni wysmarowanej olejem usmaż boczek. Przełóż do większej
patelni następnie smaż każdy składnik osobno pierś z indyka, por,
paprykę. Na maśle usmaż prawdziwki. Wszystkie składniki przełóż do
dużej patelni dodaj masło klarowne i smaż około 10 minut. Dodaj kilka
ząbków czosnku, sól, pieprz przyprawę włoska do makaronu, czosnek
niedźwiedzi i kostkę knorr do makaronu Na patelni grillowej usmaż
kapelusze z pieczarek
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem ułóż
kapelusze z pieczarek posyp przyprawą do makaronu i solą na nich gniazdka
makaronu, w środek każdego nałóż farsz,pomidory koktajlowe Pomiędzy
gniazdami ułóż różyczki z brokuła posyp startym serem. Zapiekaj 15
min w temp. 180°C. Posyp świeżymi ziołami.
Smacznego
Mariola Grzeda
grzedama@interia.pl
Bardzo ciekawy sposób na grzyby:-)
UsuńMakaron w last minute
OdpowiedzUsuń50 g makaronu gotujeny al' dente, podsamżamy na łyżce oliwy z 2 obranymi, pokrojonymi w kostkę pomidorami, dusimy około 3 minuty. Przekładamy na talerz, podajemy z ziołami i parmezanem lub mozzarellą. Smacznego!
Teresa W-k.;) wpkt@poczta.onet.pl
Szybka propozycja:-)
Usuń-Magdalena Tomaszek
OdpowiedzUsuń-tomaszek.magdalena@gmail.com
Tagiatelle quatro fromaggi z wędzonym łososiem
Składniki:
1 opakowanie Ricotty
1 camembert naturalny
1/2 szklanki tartego parmezanu
ok 100 g sera blue typu lazur
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 trójkącik dowolnego serka topionego
kilka gałązek koperku i natki pietruszki
małe opakowanie śmietany 18%
ok 100 gram filetów z wędzonego łososia
500 g makaronu tagiatelle
Makaron przygotowujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu dorzucając do wody ząbek czosnku i dolewając kilka kropli oliwy.
Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekane szalotki, pod koniec dorzucamy ząbek czosnku. Uważając aby się nie spalił ( bo będzie gorzki). na patelnie wlewamy ricottę i śmietanę. Delikatnie podgrzewamy. Dokładamy do sosu posiekane sery i starty parmezan.
Na koniec wrzucamy posiekanego łososia i zioła.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Makaronu nie przelewamy zimną wodą i podajemy z gorącym sosem.
Świetny pomysł:-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńohh..to "w" zostało z "w pięć minut"(;
OdpowiedzUsuńSłoneczny makaron z truskawkami, czyli trochę lata w chłodne dni!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapewne wszyscy znają, ale przypomnę, że możemy powrócić do słonecznych dni w kilka minut także wtedy, gdy na dworze mroźno.
-300 g mrożonych truskawek
-150 g makaronu razowego (przepadam za rurkami)
- ewentualnie:odrobina cukru
Makaron gotujemy al dente, rozmrażamy truskawki. Makaron odcedzamy. Robimy mus truskawkowy: mikuujemy je w malakserze. Ostudzony makaron polewamy sosem i ewentualnie posupujemy odrobiną cukru. Smacznego!
Kamil W.(blog i konkurs poleciła rodzinka)kamil88819@interia.pl
Słodki i pyszny pomysł:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.