A teraz co z nimi zrobiłam, kiełki mają pyszny orzechowy smak więc do deserów nadają się znakomicie.
Deser z kiełkami pszenicy.
Składniki:
Przygotowanie deseru:
- ok 10 łyżek kiełków pszenicznych
- 1 galaretka agrestowa
- 2 serki waniliowe po 150 g każdy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 100 g czereśni kandyzowanych
- 50 g gorzkiej czekolady
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i zostawić do wystudzenia.
- Na dno pucharków wsypujemy po 2 łyżki kiełków i zalewamy odrobiną galaretki po czym wstawiamy do lodówki aby stężało.
- Jak kiełki stężeją wylewamy resztę galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki.
- Serki mieszamy z jogurtem i cynamonem.
- Żelatynę moczymy w 4 łyżkach wody a następnie rozpuszczamy.
- Rozpuszczoną ale nie gorącą żelatynę dodajemy do masy serowej.
- Wylewamy masę serową na galaretkę i wciskamy do masy czereśnie, wstawiamy do stężenia.
- Na wierzchu deseru wsypujemy po trochu kiełków i dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
- Ponownie wkładamy do lodówki a potem to już tylko zajadamy.
5 komentarze
O jej, przygonię tu córkę niech zobaczy ten deser, właśnie kiełki się hodują1 Takiego deseru jeszcze nie widziałam!
OdpowiedzUsuńDawno tu nie byłam i jak zwykle u Ciebie bardzo ładnie i bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńpyszny ten pomysł na deser.
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiełki, ale jeszcze nie próbowałam ich w słodkiej wersji.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.