Składniki: ( 30 porcji )
Zaczyn:
- 3/4 szklanki zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 1/2 szklanki otrąb
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto odgazować.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 3/4 szklanki na następny wypiek..
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Jeden bochenek posypać suszona bazylią i suszem pomidorowym a drugi oregano i słodką papryka.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Smacznego.
3 komentarze
tylko piec i smakować pięknego dnia życzę
OdpowiedzUsuńhm, pięknie wyglądają ;]
OdpowiedzUsuńosobiście zamiast tylu ziół na wierzchu, dałabym je do wnętrza, aby nabrał bardziej aromatycznego smaku ;]
Oczywiście masz rację ale ja takie z ziołami w środku już piekłam a teraz wersja z ziołami na wierzchu:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.