sobota, 31 marca 2012

Chleb gryczany

Przepis dostałam od koleżanki w pracy i tak jakoś długo czekał na swoją kolej a szkoda bo jest pyszny.
Miękki, puszysty i aromatyczny.

                     Składniki : ( 22 porcje)
  • 500 g mąki
  • 50 g kaszy gryczanej sypkiej (suchej)
  • 50 g drożdży 
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka soli
  • garść płatków owsianych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1-2 łyżki kminku w ziarnkach 

Przygotowanie :
Kaszę gotujemy na sypko i studzimy.
Z drożdży, szklanki przegotowanej ciepłej wody, soli i miodu robimy rozczyn.
Wsypujemy ostudzoną kaszę, mąkę, zaczyn i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy na 20 minut by podwoiło objętość.
Po tym czasie wsypujemy pestki słonecznika i olej i ponownie wyrabiamy.
Keksówkę o wymiarach 31x13 smarujemy oliwą i wysypujemy płatkami owsianymi.
Wykładamy ciasto i obsypujemy ziarnami kminku.
Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w wyłączonym jeszcze 5 minut.

Smacznego.

2 komentarze

  1. gryczanego jeszcze nie próbowałam, a wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadła bym chętnie takiego chlebka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger