Miękki, puszysty i aromatyczny.
Składniki : ( 22 porcje)
- 500 g mąki
- 50 g kaszy gryczanej sypkiej (suchej)
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 płaska łyżka soli
- garść płatków owsianych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1-2 łyżki kminku w ziarnkach
Kaszę gotujemy na sypko i studzimy.
Z drożdży, szklanki przegotowanej ciepłej wody, soli i miodu robimy rozczyn.
Wsypujemy ostudzoną kaszę, mąkę, zaczyn i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy na 20 minut by podwoiło objętość.
Po tym czasie wsypujemy pestki słonecznika i olej i ponownie wyrabiamy.
Keksówkę o wymiarach 31x13 smarujemy oliwą i wysypujemy płatkami owsianymi.
Wykładamy ciasto i obsypujemy ziarnami kminku.
Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w wyłączonym jeszcze 5 minut.
Smacznego.
2 komentarze
gryczanego jeszcze nie próbowałam, a wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńOj zjadła bym chętnie takiego chlebka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.