Ja swoje zajadałam z własnej produkcji ricottą oraz z własnej produkcji kiełkami soi
Te kiełki smakują wybornie z lekko słonawą ricottą.
Składniki: ( 8 porcji )
- 300 g mąki pszennej
- 45 g otrębów pszennych
- 140 ml wody
- 100 ml mleka
- 15 g drożdży
- 2 płaski łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g oliwy
- ok 40 g pestek z dyni
Do mąki i otrębów dodajemy pozostałe składniki, a w tym połowę z podanej porcji pestek dyni.
Na końcu dodajemy gotowy rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie powinno wyrastać około godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je delikatnie na podsypanej mąką stolnicy i formujemy prostokąt.
Ciasto kroimy na prostokąty.
Porcje ciasta układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na następne 30 minut.
Wyrośnięte prostokąty smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy resztą pestek z dyni, które potem delikatnie dociskamy do ciasta aby po upieczeniu nie odpadały.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
Smacznego.
1 komentarze
takie lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.