W miesiącu marcu gospodynią jest Ola z 52 tygodnie w kuchni
I to właśnie Ola zaproponowała ciasto Red Velvet.
I przyznam się szczerze że miało to być Red Velvet Cake i cóż, wyszło co wyszło.
Jest bardzo smaczne ale ani nie jest red a raczej brown.
Przepis na ciasto zaproponowano w Weekendowej Cukierni ale gospodynie nie pokusiła się o dokładne przetłumaczenie a ja bezmyślnie skopiowałam przepis.
Dodałam do ciasta za mało barwnika różowego i wyszło jak wyszło a krem też powinien inaczej być zrobiony.
Następnym razem będę uważać.
Podaję przepis jak ja to zrobiłam ale bez barwnika.
Ciasto wyszło puszyste i delikatne jak aksamit.
Lista składników (30 porcji)
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 2,5 szklanki przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na polewę:
- 400 g serka mascarpone
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Sypkie składniki przesiać.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku ciągle mieszając.
Dodać aromat i wymieszać.
Dodać 1/3 maki i wymieszać, potem połowę jogurtu i dalej 1/3 mąki, resztę jogurtu i na koniec resztę mąki, ciągle ubijając.
Sodę wymieszać w miseczce z octem i wlać do masy dokładnie mieszając.
Cisto podzielić na dwie części i wlać do dwóch keksówek ( 28 x 11 )wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką.
Piec 30 minut w temperaturze 180 C.
Po wyjęciu z piekarnika studzić odwrócone do góry nogami.
Wykonanie polewy:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, esencją i szczypta soli na gładką masę a potem dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
Jedno ciasto ułożyć na tacy i nałożyć krem-polewę i docisnąć drugim ciastem ( dnem do góry ). Posmarować kremem wierzch i boki ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
7 komentarze
Bardzo fajne i pomysłowe ciacho:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto znakomity a zdjęcia zachęcają do......zaangażowania środków tudzież wysiłku aby zrobić takie ciasto samemu :)
OdpowiedzUsuń...zapisuje do notesiku....
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
pysznie wygląda a ja uwielbiam takie ciasta, więc zapisuję do notatnika:)
OdpowiedzUsuńZaakceptowane :-) ale zamieść prosze baner do akcji i napisz kto był gospodarzem z podaniem liku do jego strony - takie sa zasady :-)
OdpowiedzUsuńjak pomysłowo zrobiłaś:)
OdpowiedzUsuńsuper wyglada, bardzo mi sie podoba formeka, ktora uzylas, nadala calkiem inny wymiar temu ciastu.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.