Pomagał mi mój szybkowar.
Wyszła bardzo pożywna i aromatyczna.
Krem z czerwonej soczewicy.
Składniki:
Przepis własny.
- 200 g soczewicy czerwonej
- nieduży por
- 3 marchewki
- kostka schabowa ok. 150 g
- 1 pietruszka korzeń
- 1/2 bulwy selera
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1500 ml wody
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- Warzywa obrać i rozdrobnić, umieścić w szybkowarze, dodać kostkę schabową, sól, wodę.
- Dodać soczewicę.
- Zamknąć szybkowar, postawić na ogniu a gdy uzyskamy na szybkowarze max ciśnienie gotować 10 minut.
- Zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i zmiksować na papkę warzywa bez kostki.
- Następnie dodać do zupy przecier pomidorowy, mleko, imbir i zagotować.
- Mięso z kostki obrać i rozdrobnić.
- Dla mięsożerców będzie do dekoracji kremu.
Przepis własny.
4 komentarze
Jeszce nie robiłam zupy z soczewicy..a prawdę mówiąc z soczewicy nic jeszcze nie robiłam..
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę z czerwonej soczewicy! Idealna na rozgrzanie o tej porze roku!
OdpowiedzUsuńWitaj Dorotko.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę na moim blogu.
A ta zupka - jest super !!
Serdeczności zostawiam.
Uwielbiam takie rozgrzewające zupy! :D
OdpowiedzUsuńI soczewica mrrr
Pochwalę się pochwalę, ale latam, piekę,gotuje,smażę,uczę się, robię bałagan, sieję chaos i zniszczenie po domu. :D Wieczorem padnę przed laptopa i pewnie się będę chwaliła całemu światu-bo dumna jestem,że mi coś w kuchni wychodzi :D
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.