Jest tam sporo fajnych inspiracji.
Na pierwszy ogień poszły żeberka z Krakowa, wyszły znakomicie....Kraków może być dumny z tej potrawy.
Żeberka w winie z Krakowa.
Składniki:
- 500 g chudych żeberek wieprzowych
- 150 g pieczarek
- 3/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2 duże cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka warzywka
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej
- pieprz
- sól
Mięso natrzyj warzywkiem i oprósz z obu stron majerankiem oraz pieprzem.
Schowaj na 10 minut do lodówki.
Pieczarki pokrój w talarki.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
Obsmaż na nim żeberka .
Przełóż do garnka,podlej winem i 1 szklanką wrzątku .
Duś pod przykryciem 15 minut.
Następnie dodaj pokrojone pieczarki.
Cebulę pokrój w niezbyt cienkie plasterki.
Zeszklij ją na 1 łyżce oleju.
Natkę posiekaj i dodaj do zeszklonej cebuli.
Dopraw solą i pieprzem i przełóż do garnka z żeberkami.
Duś jeszcze 10 minut.
Miękkie żeberka wyjmij a do sosu dodaj koncentrat i wsyp rodzynki.
Mąkę rozmieszaj w 1/3 szklanki wody i zagęść sos.
Włóż żeberka i razem wszystko wymieszaj.
Przypraw solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis regionalny z Krakowa.
3 komentarze
To jest przepyszne i piękne podane
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na mięsko, myślę, że ma szansę zagościć też w moim poznańskim domu.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki sposób na żeberka:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.