Danie jest pyszne i treściwe, idealne na zimowe dni, polecam.
Zapiekanka z chleba.
Składniki:
- 5 grubych kromek chleba
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 jaja
- 100 ml śmietany 12% kwaśnej
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego w plastrach
Porcja na blaszkę o wymiarach 24 x 19.
Kromki chleba pokroić w kostkę i wymieszać z jajami, śmietaną, kurkumą, solą i pieprzem.
Odstawić.
Mięso wraz z czubrycą czerwoną podsmażyć na odrobinie oleju.
Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć na nią chleb, docisnąć.
Na chleb wyłożyć mięso mielone a na nie groszek konserwowy odcedzony.
Na wierzchu ułożyć plastry sera żółtego.
Posypać ser czerwoną słodką papryką.
Zapiekać 20 minut pod folią w temp. 180 stopni, następnie folię zdjąć i zapiekać dalej jeszcze 10 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
Robilam takie zapiekanki z chleba, ale z mięsem mielonym to dla mnie nowość..
OdpowiedzUsuńSpróbuj...jest to znakomite połączenie:-)
UsuńZjem każdą zapiekankę...jak ktoś zrobi ;D
OdpowiedzUsuńFajne wykorzystanie czerstwego chleba ;)
Uwielbiam zapiekani, ale na taka jeszcze nie wpadłam ;) Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.