niedziela, 19 lutego 2012

Sos z wina do mięs

Jest aromatyczny i nadaje się do mięs czerwonych i pasztetów.
Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej T 650
  • bulion do rozprowadzenia sosu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • sos tabasco do smaku 
Przygotowanie sosu:
Zasmażyć na rumiano łyżkę mąki ze sporą łyżką masła, rozprowadzić rosołem tak, aby sos był gęsty - rosół musi być nietłusty - wlać szklankę wina czerwonego wytrawnego, dodać trochę soli, pieprzu, łyżeczkę sosu tabasco dla ostrości i gotować na wolnym ogniu, dopóki sos się nie zredukuje i stanie się zawiesisty.
Polecam.
Smacznego.
Przepis gdzieś z sieci.

3 komentarze

  1. Znowu takie pyszności przygotowałaś, aż zgłodniałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelakie sosy na bazie win, dają niesamowity aromat!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger