Warto pokusić się o jego upieczenie by cieszyć podniebienie tym podwójnym smakiem czekolady.
Przepis z archiwum.
Sernik jogurtowy z czekoladą.
Składniki: tortownica 24 cm
Na spód:
Na spód:
- 150 g piernika lub ciasteczek piernikowych
- 2 łyżki kremu czekoladowego o smaku pralinowym - taki miałam
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie spodu:
- Tortownicę natłuścić lub wyłożyć folią do pieczenia.
- Piernik pokruszyć, dodać krem czekoladowy i cynamon.
- Masą piernikową wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
- 500 g gęstego jogurtu typu greckiego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- budyń waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki kremu czekoladowego o smaku pralinowym
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie masy:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
- Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
- Dalej ubijając dodawać jogurt i budyń.
- Masę podzielić na 3 części.
- Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i kawę, wymieszać.
- Do drugiej krem czekoladowy, zmiksować.
- Trzecią pozostawić jasną.
- Na przemian po łyżce nakładać masę jogurtową na przygotowany spód.
- Piec w temp. 180 st. przez ok. 60 - 80 min.
- Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Przepis z archiwum.
2 komentarze
oj ojej..a ja na diecie:((
OdpowiedzUsuńMały kawałek nie zaszkodzi...teraz takie mrozy że potrzebujemy więcej energii:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.