niedziela, 26 lutego 2012

Pyszny chlebek z żurawiną i sezamem

Żurawina jest dobra na układ moczowy a na wiosnę czasami jakiś piasek w nerkach się przytrafi.
Żurawina wtedy jak znalazł.





 Składniki

Zaczyn:


  • 3/3 szklanki zakwasu żytniego
  • szklanka mąki graham
  • szklanka letniej wody

wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny



Chleb właściwy


  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb 
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
    1/2 szklanki żurawiny
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • sezam do posypania chleba i wysypania foremek

Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać sezamem.
Po godzinie ciasto odgazować.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 3/4 szklanki na następny wypiek.
    Ciasto przełożyć do foremek ( u mnie dwie keksówki) i wygładzić wodą a następnie  posypać sezamem.
    Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.

Polecam chlebek bo jest mięciutki i smakuje wybornie.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger