Żurawina wtedy jak znalazł.
Składniki
Zaczyn:
- 3/3 szklanki zakwasu żytniego
- szklanka mąki graham
- szklanka letniej wody
wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki żurawiny - wyżej zarobiony zaczyn
- sezam do posypania chleba i wysypania foremek
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać sezamem.
Po godzinie ciasto odgazować.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 3/4 szklanki na następny wypiek.
Ciasto przełożyć do foremek ( u mnie dwie keksówki) i wygładzić wodą a następnie posypać sezamem.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Polecam chlebek bo jest mięciutki i smakuje wybornie.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.