Smakuje też wybornie a jak upiekłam świeży chlebek to smakowała z kromką świeżego chleba niebiańsko.
- 1 szklanka ciecierzycy
- 10 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- gałązka natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Odlać wodę, wypłukać i gotować do miękkości.
Wrzucić do malaksera i porządnie utrzeć z oliwą i drobno posiekanym czosnkiem.
Dodać sok z cytryny, posiekaną natkę, pieprz i sól.
Przechowywać szczelnie zamknięte.
Smacznego.
Przepis od Krysi.
13 komentarze
Smakowita! Ostatnio robię pastę za pastą, więc będzie kolejna do wypróbowania. A czy może być ciecierzyca z puszki?
OdpowiedzUsuńOczywiście że może...tylko osącz ją dobrze:-)
UsuńRobię bardzo podobną;)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle i pysznie i estetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu:-)
UsuńIdę do sklepu po cieciorkę. Coś takiego musi być ekstra :D
OdpowiedzUsuńTo się nazywa humus, jeżeli z puszki to nie należy dokładnie osączać....
OdpowiedzUsuńno i dobrze byłoby dodać tahini, to pasta z sezamu.
Witam, fajna i smaczna pasta! Zastanawiam się jednak jak na bazie tej pasty zrobić kotlety. Czego właściwie dodać? Proporcje i tak pewnie pozmieniam ;] Pozdrawiam i smacznego!
OdpowiedzUsuńSzymon
Bułka tarta to będzie banalne ale jakbyś dodał ugotowane i utłuczone ziemniaki, one maja dużo skrobi to będsą super kotlety:-)
UsuńA ja robię taką pastę z dodatkiem zamiast pietruszki świeża mięta oraz 1 drobno pokrojony pomidor (gotuję razem z cieciorką)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł.
UsuńJadłam taką pastę kiedyś u znajomych. Super smak, bardzo oryginalny. Mam ciecierzycę, zaraz się do niej zabieram. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość. Napisz proszę czy ta zrobiona własnoręcznie była tak pyszna jak u znajomych?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.