A w połączeniu z fetą i twarogiem wypadł znakomicie.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 500 ml mleka
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju
- 600 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 op. sera feta - 150 g
- 200 g półtłustego twarogu
- 200 ml śmietany 12%
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Białka ubić na pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Usmażyć naleśniki.
Szpinak opłukać i pokroić w paski .
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak i pokrojony czosnek.
Smażyć 5 minut.
Fetę rozgnieść widelcem i wymieszać z twarogiem.
Dodać szpinak i pieprz i dokładnie wymieszać.
Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulony.
Ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
Zalać śmietaną przyprawioną solą i pieprzem
Zapiekać przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaję do Akcji Naleśniki na rózne sposoby
10 komentarze
super smacznie wyglądają pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDorotko, jesteś niesamowicie pracowitą osobą! Twoja rodzina ma szczęście jedząc takie pyszności!
OdpowiedzUsuńŚwietne! *.* Równie dobre są z nadzieniem borkułowym <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki ze szpinakiem! Łączyłam szpinak już z różnymi serami, ale z fetą jeszcze nie..do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie na pewno wyśmienicie smakują, spróbuję też zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJejku, ale bym takie naleśniki zjadła dzisiaj. Uwielbiam je, uwielbiam szpinak i kocham wszystko, co jest zapiekane!
OdpowiedzUsuńRobię podobne tylko zapiekam pod beszamelem:-)
OdpowiedzUsuńo raaaaaany!!!! z braku czasu nie mogłam tu wcześniej zajrzeć, ale tu świetnie!!! fotki robisz znakomite a już gotowanie to moja PASJA! zostaję, obserwuję, i dziękuję za odwiedziny na moim blogu i bardzo miłe słowa!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Karola
Wspaniały przepis.Mój mąż nie cierpiał szpinaku aż do dnia gdy zrobiłam Twoje danie ; ] Dziękuję rocznica nam się udała ; ] Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi słyszeć takie słowa...dziękuję:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.