Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka papryki
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Kurczaka pokroić w nieduże kawałki.
W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z curry, cynamonem, imbirem i papryką.
Dodać sos sojowy i włożyć kawałki kurczaka.
Doprawić solą i pieprzem i wymieszać tak aby kawałki kurczaka były dobrze pokryte przyprawami.
Kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą złociste i chrupiące.
Podawać z ryżem.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej autorski.
10 komentarze
Mogę z Tobą zamieszkać? <3 Albo lepiej nie bo momentalnie bym przytyła tryliard kilogramów :D
OdpowiedzUsuńPyszności! Kurczaka mogę z wątróbką jeść na zmianę ciągle :D
Mogę Cię adoptować????hi hi...możesz jeść wszystko ale w małych porcyjkach i nie przytyjesz milion ani tryliard kilogramów:-)
UsuńUwielbiam takie smaki
OdpowiedzUsuńU mnie dziś kurczak po tajsku, a u Ciebie po chińsku. Kurczaki górą:-)))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takiego kurczaka, pycha
OdpowiedzUsuńkolejny świetny pomysł. ja też lubię kombinować z kurczakiem po chińsku na polską nutę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń...wygląda smakowicie i do tego prosto się go czyni...chyba spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Coś podobnego miałam na niedzielny obiad- pycha!
OdpowiedzUsuńJuż się zastanawiam, czy to dobrze, że tu trafiłem.Nie oderwę się od garów. Uwielbiam orient w garnku i na patelni. Dzięki za ten świat smaków i zapachów.
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo makar.Ja tez jestem "orientalna" i kocham te smaki. Wybieraj co lubisz a od garów odrywaj się tylko aby pojeść, pozdrawiam i ciesze się z odwiedzin.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.