Konfiturę zrobiłam do pałek z kurczaka, wyszło pysznie i aromatycznie.
Pierwowzór znalazłam tu
Dodatek do mięs czyli konfitura z czerwonej cebuli.
Składniki:
- 4 średnie cebule czerwone
- 100 g octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- Cukier rozgrzewamy na patelni.
- Gdy się rozpuści wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ok aż zmięknie.
- Następnie całość podlewamy octem balsamicznym tak by lekko przykrył cebulę mieszamy i gotujemy ok 5 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodajemy miód i podgrzewamy cały czas mieszając ok 5 min. do zgęstnienia płynu, aż całość stanie się lekko ciągnąca.
Smacznego.
4 komentarze
smaczne mniam tylko częstować się :))
OdpowiedzUsuńA to było w Ugotowanych :D
OdpowiedzUsuńTaki koleś ją robił do pasztetu domowego =)
Już od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu takiej konfitury. Kupiłam już nawet czerwoną cebulę, więc myślę, że będę miała możliwość skorzystania z Twojego przepisu! Pozdrawiam! :-)
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.