sobota, 25 lutego 2012

Granatowy deser

Granat w użyciu-lubicie?
Jak najlepiej wydrążyć pestki granatu???-wersji jest wiele a ja robię to widelcem.
Po prostu wkładam widelec do połówki granatu i kręcę w kółko aż ziarenka wypadną.
Deser jest bardzo granatowy i pyszny.





Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru różanego
  • sok z cytryny
  • 1/3 szkl syropu z czereśni
  • 1 duży granat




Serek mascarpone wymieszać z cukrem różanym.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny.
Połączyć z serkiem mascarpone.
Na dno pucharku włożyć warstwę serowo-śmietankową.
Polać syropem z czereśni.
Ułożyć warstwę granatowych pesteczek.
Potem jeszcze raz warstwa serowo-śmietankowa i syrop.
Na wierzchu warstwa granatu.



Schłodzić w lodówce-smacznego.

14 komentarze

  1. Lubimy i to bardzo, zwłaszcza w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! Granat uwielbiam a najbardziej jego sok :))Ja również mam swój sposób na wydobycie pestek granatu: wkładam przepołowiony owoc do torebki foliowej (żeby nie pochlapać wszystkiego dookoła pięknym sokiem) i pukam łyżką w skórkę. Nasiona wypadają same :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    PS. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ranyyy. Wpadam na ten deser! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też wpadam na ten deser. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A Ty normalnie to Jesteś Czarodziejką - że takie proste dania czarujesz???? Hm ----- ale dobre i sprawdzone masz przepisy . Jestem pod wrażeniem :) Jak żyję to takich cudów nie oglądałem ! A tu popatrz - dzięki CI - mam jak znalazł przepis taki jaki mnie interesuje :)) Oby tak dalej - trzymam kciuki za CIĘ !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności doradzasz!Tego deseru dziś u mnie nie będzie, ale będzie tiramisu.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej,jaką pysznością kusisz!Takiego deseru u mnie dziś nie będzie , ale będzie tiramisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szczerze mówiąc, nigdy nie miałam okazji jeść świeżego granatu, ale skutecznie mnie do tego zachęciłaś :) Piękny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania bo jest znakomity a i wit,C jest w nim w nadmiarze:-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger