piątek, 17 lutego 2012

Gotowany schab ze śliwką

Przepis na to cudo dostałam od mojej koleżanki "Goździkowej" ona ma sposób na wszystko.
Schab wychodzi soczysty i mięciutki.
Schab według " Goździkowej".

 
Składniki:
  • 1500 g schabu bez kości
  • śliwki kalifornijskie
  • liście laurowe
  • ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  • Schab nafaszerować czosnkiem w ilości jaką lubicie.
  • Druga stronę schabu nafaszerować śliwkami suszonymi ale nie wzdłuż schabu tylko po dwie śliwki na każdy plaster ( w poprzek).
  • Obsypać ziołami prowansalskimi i obłożyć liśćmi laurowymi.

  • Mięso zawinąć w folię spożywczą i mocno owinąć sznurkiem (zrobić "cukierka")
  • Zostawić rulon w lodówce na całą dobę.
  • Po tym czasie rulon włożyć do garnka z wodą (ma być cały zanurzony) i gotować na maleńkim ogniu ok. 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyjąć, odczekać aż wystygnie , rozpakować i gotowy soczysty schabik.
Smacznego.
Przepis od Anki.

7 komentarze

  1. ale dzisiaj szał przepisów! :) uwielbiam takie mięsko ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko miałam troche zaległości, nawet w połowie ich nie nadrobiłam a miałam wolny dzionek...może jeszcze coś naskrobię:-)

      Usuń
  2. Pycha, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie ten schab wygląda, oj wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie testuję przepis. Na pewno wyjdzie świetnie. W przepisie brakuje mi jedynie informacji o posoleniu mięsa :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie ma soli, zioła i czosnek robią całą robotę,mięso jest aromatyczne i pyszne ale jeśli myślisz że to dla Ciebie za mało to trochę posól.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger