Schab wychodzi soczysty i mięciutki.
Schab według " Goździkowej".
Składniki:
- 1500 g schabu bez kości
- śliwki kalifornijskie
- liście laurowe
- ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Schab nafaszerować czosnkiem w ilości jaką lubicie.
- Druga stronę schabu nafaszerować śliwkami suszonymi ale nie wzdłuż schabu tylko po dwie śliwki na każdy plaster ( w poprzek).
- Obsypać ziołami prowansalskimi i obłożyć liśćmi laurowymi.
- Mięso zawinąć w folię spożywczą i mocno owinąć sznurkiem (zrobić "cukierka")
- Zostawić rulon w lodówce na całą dobę.
- Po tym czasie rulon włożyć do garnka z wodą (ma być cały zanurzony) i gotować na maleńkim ogniu ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyjąć, odczekać aż wystygnie , rozpakować i gotowy soczysty schabik.
Przepis od Anki.
7 komentarze
ale dzisiaj szał przepisów! :) uwielbiam takie mięsko ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńPaulinko miałam troche zaległości, nawet w połowie ich nie nadrobiłam a miałam wolny dzionek...może jeszcze coś naskrobię:-)
UsuńCzekamy!;D
UsuńPycha, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie ten schab wygląda, oj wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńWłaśnie testuję przepis. Na pewno wyjdzie świetnie. W przepisie brakuje mi jedynie informacji o posoleniu mięsa :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTutaj nie ma soli, zioła i czosnek robią całą robotę,mięso jest aromatyczne i pyszne ale jeśli myślisz że to dla Ciebie za mało to trochę posól.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.