Smacznie, zdrowo i kolorowo.
Galaretkowiec z wiśniami.
Składniki: forma keksowa 26 x 12 góra
Przygotowanie galaretkowca:
Przepis własny.
Składniki: forma keksowa 26 x 12 góra
- 1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200 ml
- 1 galaretka niebieska
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml kompotu wraz z wiśniami
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie galaretkowca:
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody i wystudzić .
- Do zimnej dodać mleko skondensowane i dobrze wymieszać.
- Galaretkę niebieską rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
- Wiśnie osączyć z kompotu.
- Na dno keksówki lekko natłuszczonej olejem wlać 1/2 masy cytrynowej, ułożyć w niej 1/2 wiśni, pozostawić do stężenia.
- Po stężeniu wylać 1/2 galaretki niebieskiej.
- Następnie drugą część masy cytrynowej i poukładać drugą część wiśni.
- Kompot pozostały z wiśni podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę.
- Wylać jako ostatnia warstwę i pozostawić do całkowitego stężenia.
- Przy wyjmowaniu włożyć foremkę na chwilę do gorącej wody.
Przepis własny.
4 komentarze
Kusisz. Cudo dla galaretko,wiśnio,mlekożercy *.*
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjak ładnie kolorowo!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :) faktycznie trochę lata można w nim odnaleźć :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.