niedziela, 12 lutego 2012

Chlebek francuski

Przeglądając blogi natknęłam się na ten chlebek u Bożenki
Jeśli chodzi o chleby to ja zawsze i wszędzie więc i ten wypróbowałam i nie żałuję....przypomina mi smak dzieciństwa i bułki które piekła moja babcia.

    
                            Składniki i przepis cytuję za autorką:
  • 2 szklanki wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 800 g mąki
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 2 łyżeczki soli
  • tłuszcz i sezam do formy
Wodę podgrzać do 37 stopni
.Drożdże rozkruszyć i wrzucić do miski, zalać wodą i mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać olej, wsypać mąkę , sól i sezam.
Zagnieść  gładkie ciasto.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać sezamem.
Wyłożyć ciasto i wstawić do zimnego piekarnika na środkowy poziom.
Nagrzać piekarnik  do 250 stopni i piec około 35 minut.
Wystudzić na kratce.

Spróbujcie ...on nie może się nie udać.
Smacznego.
Przepis od Bożeny.
Polubcie MMCz na FB [ klik ]

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger