niedziela, 19 lutego 2012

Chleb na zakwasie z rodzynkami

Oto kolejna wersja mojego ulubionego chlebka, tym razem z rodzynkami.
                    Składniki:
                Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • szklanka mąki  żytniej razowej
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny.
                Chleb właściwy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego 
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • wyżej zarobiony zaczyn.

Wyrobić ciasto z podanych składników i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Po godzinie ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i posmarować rozbełtanym jajem.
 Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Najbardziej smakuje mi z miodem.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Wygląda wspaniale, wyobrażam sobie ten zapach:) Bardzo lubię chleby ze słodkim akcentem:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger