Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn.
Wyrobić ciasto z podanych składników i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Po godzinie ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i posmarować rozbełtanym jajem.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Najbardziej smakuje mi z miodem.
Smacznego.
1 komentarze
Wygląda wspaniale, wyobrażam sobie ten zapach:) Bardzo lubię chleby ze słodkim akcentem:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.