Tym razem chlebek zdrowy bo z płatkami orkiszowymi.
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki płatków orkiszowych
- wyżej zarobiony zaczyn
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i posmarować rozbełtanym jajem.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Gotowy....najsmaczniejszy jeszcze gorący.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
Dziewczyno! Ile Ty przepisów dajesz! Tempo zawrotne:). A chlebuś uwielbiam, choć piekę głównie ten sam, sprawdzony, na zakwasie. Nie kombinuję, bo u mnie w domu oporni na zmiany ....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Podziwiam pomysły i umiejętności. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepysznie ten chlebek wygląda! Lubię pieczywo z różnymi dodatkami! Od jakiegoś czasu dojrzewamy z córką do kupienia urządzenia , by móc sobie samemu upiec takie pyszności! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.