sobota, 18 lutego 2012

Chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymi

Wariacji na temat tego chleba mam tak wiele że nie nadążam spisywać pomysłów.
Tym razem chlebek zdrowy bo z płatkami orkiszowymi.

                            Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • szklanka mąki  żytniej razowej
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny

                         Chleb właściwy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych
  • wyżej zarobiony zaczyn
Wyrobić ciasto z podanych składników i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i posmarować rozbełtanym jajem.
 Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Gotowy....najsmaczniejszy jeszcze gorący.
Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze

  1. Dziewczyno! Ile Ty przepisów dajesz! Tempo zawrotne:). A chlebuś uwielbiam, choć piekę głównie ten sam, sprawdzony, na zakwasie. Nie kombinuję, bo u mnie w domu oporni na zmiany ....
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam pomysły i umiejętności. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie ten chlebek wygląda! Lubię pieczywo z różnymi dodatkami! Od jakiegoś czasu dojrzewamy z córką do kupienia urządzenia , by móc sobie samemu upiec takie pyszności! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger