Składniki
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb żytnich
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- suszona bazylia do posypania chleba
- wyżej zarobiony zaczyn.
Foremki posmarować masłem i wysypać otrębami żytnimi.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Ciasto odgazować i przełożyć do foremek.
Grubo posypać bazylią suszoną.
Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Przepis dodaję do Akcji Otręby na 1000 sposobów
Smacznego.
Przepis własny.
8 komentarze
uwielbiam domowe chlebki ,tan wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńDziekuję:-)
UsuńOd dłuższego czasu szukam przepisu na pierwszy chleb jaki upiekę na zaczynie. Znalazłam!
OdpowiedzUsuńCiesze się że przypadł do gustu:-)
UsuńJest naprawdę pyszny:-)
Z bazylią jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńZ bazylia wyszedł aromatycznie...polecam:-)
UsuńCoś mi się wydaje,że rano pójdę po drożdże i zrobię wreszcie chleb:D
OdpowiedzUsuńOlu polecam:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.