Są aromatyczne i takie miękkie....na prawdę polecam.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych podzielonych na małe kawałki ( miałam paski )
- 500 g ziemniaków
- 200 g małych cebulek
- 1 duży por
- 1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka sproszkowanej
- 1 szkl octu z białego wina
- 300 ml soku ananasowego
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki keczupu
- szczypta soli
Cebulę i ziemniaki obrać.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć solą i szczyptą chilli.
Podsmażyć żeberka na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Żeberka przełożyć do brytfanny, wrzucić do nich ziemniaki i cebulę i chwilę jeszcze razem smażyć.
Podlać sosem ananasowym i octem winnym.
Przykryć i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Piec 40 minut w temp. 200 stopni.
Por oczyścić i pokroić w cienkie paski.
Papryczkę chilli pokroić w krążki.
Dodać wszystko do żeberek na 15 minut przed końcem pieczenia.
Jednocześnie wlać do brytfanny szklankę wody, podprawić keczupem.
Piec do godziny w 200 stopniach.
Po wyjęciu z pieca doprawić do smaku solą i cukrem.
Smacznego.
4 komentarze
Ja lubię żebra bardzo:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Dorotko:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie żeberka, myslę, że przypadną do gust mojej familce;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mysle, ze smakuja fajnie:)
OdpowiedzUsuńi po co ja tu o północy wlazłam? teraz będę śnić o tych żeberkach w Twoim wydaniu!!! wbrew pozorom żeberka nawet gdy są tłuste można tak przygotować, że rozpływają się w ustach. Ja uwielbiam takie mięcho!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.