czwartek, 5 stycznia 2012

Żeberka w pikantnym sosie

Bardzo fajne danie nawet dla osób które nie przepadają za żeberkami.
Są aromatyczne i takie miękkie....na prawdę polecam.

                 Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych podzielonych na małe kawałki ( miałam paski )
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g małych cebulek
  • 1 duży por
  • 1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka sproszkowanej
  • 1 szkl octu z białego wina
  • 300 ml soku ananasowego
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki keczupu
  • szczypta soli

Cebulę i ziemniaki obrać.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć solą i szczyptą chilli.
Podsmażyć żeberka na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Żeberka przełożyć do brytfanny, wrzucić do nich ziemniaki i cebulę i chwilę jeszcze razem smażyć.
Podlać sosem ananasowym i octem winnym.
Przykryć i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Piec 40 minut w temp. 200 stopni.
Por oczyścić i pokroić w cienkie paski.
Papryczkę chilli pokroić w krążki.
Dodać wszystko do żeberek na 15 minut przed końcem pieczenia.
Jednocześnie wlać do brytfanny szklankę wody, podprawić keczupem.
Piec do godziny w 200 stopniach.
Po wyjęciu z pieca doprawić do smaku solą i cukrem.

Smacznego.

4 komentarze

  1. Ja lubię żebra bardzo:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Dorotko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie żeberka, myslę, że przypadną do gust mojej familce;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mysle, ze smakuja fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. i po co ja tu o północy wlazłam? teraz będę śnić o tych żeberkach w Twoim wydaniu!!! wbrew pozorom żeberka nawet gdy są tłuste można tak przygotować, że rozpływają się w ustach. Ja uwielbiam takie mięcho!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger