środa, 18 stycznia 2012

Spanakopita, pikantny placek grecki

Mój kolega ładnych parę lat temu mieszkał przez kilka lat w Grecji.
Obecnie mieszka w Polsce ale kilka ciekawych przepisów przywiózł z Grecji i tyle mi opowiadał o tym placku aż wreszcie udało mi się go zrobić.
Spanakopita czyli pikantny placek grecki  tu sobie poczytajcie także i o zamiennikach.
W oryginale jest ciasto phyllo natomiast moja spanakopita jest z ciasta francuskiego.


             Składniki:
  • 1 paczka szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • pęczek koperku lub pęczek natki pietruszki
  • kostka sera feta
  • 1 woreczek ryżu
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania ciasta francuskiego


Cebulę posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i dalej chwilę smażyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
Wymieszać ze szpinakiem.
Dodać do ostudzonej masy szpinakowej pokrojony w kostkę ser feta,posiekany koperek,3 jajka, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać.
Ciasto francuskie ułożyć na dnie, wyłożyć farsz i zawinąć brzegi ciasta do środka.
Drugie ciasto wyłożyć na wierzchu i podwinąć brzegi pod spód.
Przed pieczeniem pokroić na kawałki.
Piec 50 minut najlepiej z termoobiegiem którego ja nie posiadam i trwało to chwilę dłużej.
Piec w temp 180 stopnia aż ciasto będzie złociste.

Jest pyszne o ile ktoś lubi szpinak.
Polecam.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.

2 komentarze

  1. Kusisz...poważnie wodzisz na pokuszenie* skrzetnie zapisuje przepis i musi powtórzyć*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!Kocham spanakotiropitę :) Nie miałam pojęcia że można tam dodać ryż...to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger