Nazwałam go tak poetycko również:
Sernikowe wzgórza w obłokach z bezy.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 100 g masła
- 700 g serków homogenizowanych waniliowych osączonych z serwatki na sicie ok. 3 godzin
- 300 g sera mascarpone
- 7 jajek
- 2 kisiele cytrynowe
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 1 świeży ananas
Na bezową pierzynkę:
Wykonanie ciasta:
- 5 białek
- 1 szklanka miałkiego cukru
- 2 łyżki cukru z płatków różanych
Wykonanie ciasta:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
- Ciastem wyłożyć dno i boki formy, u mnie tortownica kwadratowa.
- Serki homogenizowane wylać na sito i zostawić na 2 - 3 godziny aby osączyła się serwatka, po osączeniu ma być 700 g.
- Masło stopić i wystudzić.
- Żółtka utrzeć na kogel mogel z cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie dodać osączone serki i ser mascarpone.
- Potem dodać kisiele cytrynowe i mieszać aż składniki się dobrze połączą.
- Dodać powoli płynne masło i znowu wymieszać.
- Ananas obrać i pokroić na cząstki, wrzucić do sernika, wymieszać.
- Ubić pianę z 7 białek na sztywno i wymieszać z masą serową.
- Wylać na kruchy spód.
- Piec w temp.175 stopni przez 60 minut.
- Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na lśniącą, sztywną pianę.
- Po około 50 minutach pieczenia sernika nałożyć pianę z białek na sernik i dalej piec do godziny aż masa bezowa zarumieni się.
- Studzić w uchylonym piekarniku a następnie całą noc w lodówce.
- Następnie posypać cukrem z płatków różanych.
Przepis z archiwum.
2 komentarze
Ta poetycka nazwa jest bardzo trafna. Moja babcia sprawiła, że lubię serniki nie na zimno. A Twój jest bardzo apetyczny:P Tak poza tym jutro startuje druga edycja mojej akcji. Mam nadzieję, że się przyłączysz:D
OdpowiedzUsuńOczywiście że dołączę do Twej Akcji:-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.