Szpinak miałam z Włoch, chorizo z Hiszpanii, ser Srebrny Lazur-francuski, oliwki hiszpańskie no i granat gdzieś z Indii.
Efekt jest piorunujący więc jeśli lubicie świeży szpinak to polecam nawet jak składniki będą polskimi zamiennikami.
Składniki:
- 200 g szpinaku świeżego
- 150 g Sera Srebrny Lazur
- 100 g kiełbasy paprykowej chorizo
- 4 suszone pomidory ( miałam jeszcze swoje )
- oliwki zielone
- owoc granatu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano (mam greckie zioło suszone przez zakonnice w monastyrach)
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól pieprz
Ser pokroić w kostkę albo pokruszyć.
Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki.
Pomidory suszone pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Składniki sosu połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Sosem polać składniki sałatki i wymieszać.
Ja podzieliłam na dwie części, jedną podałam z oliwkami a druga z pestkami granatu.
Obie wersje są smakowite.
Sałatkę po wymieszaniu odstawić na 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
Smakowita :D
OdpowiedzUsuńW ramach akcji-chyba przydałoby się zjeść trochę warzyw otworzyłam słoik buraczków od Mamusi :D Ale tą sałatką przekonałaś mnie do ruszenia tyłka po zieleninę *.*
Moje Szczęście nie tknie szpinaku w takiej postaci ale ja sobie nie odmówię. Wspaniale wygląda i taka zdrowizna!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.