piątek, 20 stycznia 2012

Sałatka ze szpinaku i chorizo

Wyszedł przy tej sałatce taki międzynarodowy mix no bo tak:
Szpinak miałam z Włoch, chorizo z Hiszpanii, ser Srebrny Lazur-francuski, oliwki hiszpańskie no i granat gdzieś z Indii.
Efekt jest piorunujący więc jeśli lubicie świeży szpinak to polecam nawet jak składniki będą polskimi zamiennikami.

 Składniki:
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 150 g Sera Srebrny Lazur
  • 100 g kiełbasy paprykowej chorizo
  • 4 suszone pomidory ( miałam jeszcze swoje )
  • oliwki zielone
  • owoc granatu
Składniki sosu:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano (mam greckie zioło suszone przez zakonnice w monastyrach)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól pieprz
Szpinak umyć, osuszyć i poodrywać ogonki.
Ser pokroić w kostkę albo pokruszyć.
Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki.
Pomidory suszone pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Składniki sosu połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Sosem polać składniki sałatki i wymieszać.
Ja podzieliłam na dwie części, jedną podałam z oliwkami a druga z pestkami granatu.
Obie wersje są smakowite.
Sałatkę po wymieszaniu odstawić na 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Smakowita :D
    W ramach akcji-chyba przydałoby się zjeść trochę warzyw otworzyłam słoik buraczków od Mamusi :D Ale tą sałatką przekonałaś mnie do ruszenia tyłka po zieleninę *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje Szczęście nie tknie szpinaku w takiej postaci ale ja sobie nie odmówię. Wspaniale wygląda i taka zdrowizna!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger