Będzie mała rozpusta, polecam i Wam.
Sałatka Gyros.
Składniki:
Przepis z archiwum rodzinnego.
Sałatka Gyros.
- podwójny filet z kurczaka
- przyprawa do Gyrosa
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie kurczaka:
- Filet pokroić w kostkę zasypać przyprawa i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Po tym czasie podsmażyć kurczakowe kąski.
- 1 nieduża kapusta pekińska
- 2 - 3 cebule czerwone
- keczup
- 3 - 5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 3 - 4 łyżki majonezu
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie sałatki:
- Kapustę pekińską pokroić drobno i 1/2 wsypać na dno salaterki, posypać pieprzem, sałatka jest warstwowa.
- Na kapuście układamy podsmażonego kurczaka.
- Na kurczaka ułożyć cebulę pokrojoną w pół plasterki.
- Polać keczupem całą powierzchnię.
- Na keczup posypać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
- Na ogórkach rozsypać kukurydzę z puszki.
- Majonez wymieszać z jogurtem i polać kukurydzę.
- Resztę kapusty ułożyć na majonezie.
- Posypać pieprzem i lekko solą.
- Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Nabierać od dna aby wszystkie składniki były na talerzu.
Przepis z archiwum rodzinnego.
8 komentarze
To moja sztandarowa sałatka na imprezy :) Zawsze znika! Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńZrobilabym taka salatke, ale nie mam odpowiedneigo naczynia:(
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś spróbować tej sałatki - wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńjedna z ulubionych, choć sama nie robiłam, więc zapiszę sobie Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! :D Szczególnie jak ktoś zrobi.
OdpowiedzUsuńTakże nigdy nie robiłam. Trzeba kiedyś zrobić :D
Super przepis :) Zapraszam też do mnie na sałatkę - Gyros
OdpowiedzUsuńja robie tez wariant veganski zamiast kurczaka kawalki zapiekanego w gyrosie kalafiora
OdpowiedzUsuńTez super, eksperymenty wskazane, dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.