Pokusiłam się o warstwową andaluzyjską...tej sałatki jest tyle rodzajów ile osób robiących.
Moja wersja jest taka:
Składniki:
- 1 krucha sałata
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórek wężowy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 jaja
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cukier
- pieprz
Obrać i zmiażdżyć czosnek, połączyć z octem i oliwą i potrząsać w słoiczku aż zrobi się emulsja.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.
Ogórka razem ze skórką pokroić w plasterki.
Pomidory pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na cząstki.
Sałatę i ogórka ułożyć na dnie salaterki i polać sosem.
Następnie ułożyć na nich pomidory i posypać cebulą.
Dodać kukurydze osączoną z zalewy.
Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na sałatkę.
Przybrać jajkami.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej
5 komentarze
Kielich faktycznie idealny do prezentacji.. Ciekawe ile wina pomieści ;)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSalatka jak salatka, taka sobie - co ona ma wspolnego z Andaluzja ?
OdpowiedzUsuńKielich przydałby mi się *.* ideał dla studenta. -Ile wypiłaś? -Tylko kieliszek!
OdpowiedzUsuńSałatki nie znałam. Bedzie mnie kusiła -składniki takie jak lubię więc musi być pycha! :D
Fajny kielich:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.