Składniki przygotowałam sobie dzień wcześniej aby w sobotę tylko go upiec.
Składniki:
- po 250 g mięsa bez kości: wołowego
- wieprzowego
- 400 g wątróbki drobiowej
- 300 g brzuszka
- 2 bułki kajzerki (dałam grahamki )
- 3 jajka
- 1 marchewka
- pół małego selera selera
- 2 cebule
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu i jałowca
- po 1 łyżeczce tymianku i estragonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki brandy
- sól
- do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny, 1 łyżka bułki tartej
- do posypania pasztetu: 2 łyżki bułki tartej
Cebule obrać, marchewkę oraz seler oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz jałowca, zalać 2 szklankami gorącej wody (woda powinna pokrywać mięso) i na małym ogniu dusić pod przykryciem około 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie.
Wątróbkę umyć, oczyścić z żył i błon, włożyć do mięsa.
Dusić jeszcze około 10 min.
Zdjąć garnek z ognia i włożyć bułkę, aby namoczyła się w sosie.
Kiedy mięso przestygnie, wyjąć je z sosu i wraz z bułką zemleć dwukrotnie, używając sitka z małymi otworami.
Oddzielić żółtka od białek.
Do masy mięsnej dodać żółtka, pokruszony tymianek i estragon, wlać brandy, przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 wysokości.
Pasztet posypać bułką tartą.
Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Na dno piekarnika włożyłam naczynie z wodą aby pasztet nie wysechł podczas pieczenia
Wypieczony pasztet powinien być ładnie zrumieniony i odstawać od formy.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
3 komentarze
pasztet domowej roboty musi być pycha:)
OdpowiedzUsuńCo to jest 300 g brzuszka? Boczek? Wygląda pysznie, wieki nie jadłam domowego pasztetu!
OdpowiedzUsuńBeato chodzi o brzuch surowy a nie wędzony:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.